Vinokourov pakt olympische titel bij wegwielrennen

Alexandre Vinokourov heeft in één van zijn laatste wedstrijden de olympische titel veroverd bij het wielrennen op de weg. De Kazak was samen met de Colombiaan Rigoberto Uran weggesprongen uit een groep van 35 en wist hem in de sprint te kloppen op The Mall in Londen.

Het was Lieuwe Westra die de aanval opende en kreeg al elf man met zich mee. Na alle rondes rond en op de enige berg in het parcours, Box Hill, werd de groep vergroot naar 35 renners die een minuut voorsprong had. Westra zat niet meer in deze groep, maar wel waren Robert Gesink en Lars Boom aangesloten.

Verder zaten onder andere Sylvain Chavanel, Roman Kreuziger, Philippe Gilbert, Luis Léon Sanchez, Alejandro Valverde, Alexandre Kolobnev en Alexandr Vinokourov in de groep. Ook Fabian Cancellara zat in de groep, maar die viel er op een kleine vijftien kilometer van de streep uit. De voorsprong op het door de Britten geleidde peloton was een klein minuutje en dat wisten de 35 vol voor te houden.

De Colombiaan Rigoberto Uran en de Kazak Vinokourov waren de eerste van de 35 die op acht kilometer van de streep weg wisten te springen. De groep erachter wisten elkaar in de achtervolging niet te vinden en zagen ondanks het werk van Gesink de twee verder weg rijden.

De twee bleven vooruit en mochten samen gaan uitmaken wie er de olympische titel mocht opeisen. Vinokourov benutte een moment van onoplettendheid van Uran en ging als eerste aan. De voorsprong gaf hij niet meer uit handen en hij mocht zich de olympische kampioen noemen. In de groep erachter spurtte de Noor Alexander Kristoff naar de bronzen medaille. Lars Boom werd de beste Nederlander op de elfde plaats.

Uitslag wegwedstrijd mannen

# Renner Land Tijd
1 Alexandre Vinokourov Kaz 5:45.57
2 Rigoberto Uran Col z.t.
3 Alexander Kristoff Noo +0.08
4 Taylor Phinney VS z.t.
5 Sergei Lagutin Oez z.t.
6 Stuart O'Grady Aus z.t.
7 Jürgen Roelandts Bel z.t.
8 Gregory Rast Zwi z.t.
9 Luca Paolini Ita z.t.
10 Jack Bauer NZe z.t.
11 Lars Boom NED z.t.
23 Robert Gesink NED z.t.