Ophef over homo-uitspraken Frank de Boer

Frank de Boer ligt onder vuur vanwege zijn uitspraken over homo's in een interview met BNN. Geconfronteerd met de stelling dat in de Eredivisie 'eigenlijk nul' homo's te zien zijn, poneerde de trainer van Ajax zijn eigen visie. "Als ik het zo een beetje inschat, als je de homo bekijkt, denk ik: die is wat minder asportief meestal denk ik, en heeft een slechtere motoriek normaal gesproken."

De jongerenomroep interviewde De Boer naar aanleiding van de thema-avond over homoseksualiteit, genaamd FC Gay. In de uitzending van 4 augustus, de dag van de grachtenparade van Gay Pride 2012, staat centraal waarom in de voetbalwereld zo weinig homo's te vinden zijn.

COC Nederland vindt dat De Boer zijn excuses moet aanbieden. "We hopen dat hij nog eens goed over zijn woorden nadenkt", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie voor homo's. "Zijn uitspraken zijn gekleurd door vooroordelen. Een op de twintig Nederlanders is homo, dus ook in het voetbal. Door dit soort uitspraken voelen ze zich niet veilig."

Het COC hoopt dat Ajax en de KNVB een duidelijk signaal geven en afstand nemen van de uitlatingen. Tweelingbroer Ronald noemt de ophef juist een storm in een glas water. "Weet niet wat er precies aan de hand is, maar mijn broer heeft niks tegen homo's", schrijft hij op Twitter.

VVD-wethouder in Amsterdam Eric van der Burg liet alvast weten dat Frank de Boer van harte welkom is naast hem op de boot bij de Gay Pride op 4 augustus.

In een reactie liet Frank de Boer weten de ophef te betreuren. Hij zegt dat de uitspraak uit zijn verband is gerukt. "Voetbal is van iedereen, ook van homo's. Ik heb niemand willen kwetsen." Op de uitnodiging van Van der Burg heeft hij nog niet gereageerd.


Ophef over homo-uitspraken Frank de Boer (Foto: Novum)