Slecht weer vertraagt herstel zendmast Hoogersmilde

Door het slechte weer loopt de oplevering van de gerepareerde zendmast in Hoogersmilde flinke vertraging op. De mast had 1 augustus klaar voor gebruik moeten zijn, maar dat wordt nu waarschijnlijk pas half september, meldt een woordvoerder van eigenaar Novec vrijdag. De zendmast werd in juli vorig jaar door brand verwoest.

"Door het slechte weer zijn er meer onwerkbare dagen bij gekomen dan waar wij rekening mee hielden", meldt de woordvoerder. Het trekken van kabels en het aansluiten van apparatuur was daardoor onmogelijk. "Op de punt van de 303 meter hoge toren staat al gauw windkracht 6 of 7 en daarbij mag niet meer gewerkt worden."

Voor kijkers en luisteraars in Noord-Nederland verandert er door de vertraging weinig, melden de twee bedrijven die televisie en radio verzorgen via de mast, KPN en Broadcast Partners. Enkele dagen na de brand is in Assen een noodmast geplaatst. Daarnaast vangen omringende zendmasten deels de functie van de mast in Hoogersmilde op. Totdat de mast is hersteld, blijven deze noodvoorzieningen werken.

Een woordvoerder van Broadcast Partners laat weten de vertraging in het herstel zeer te betreuren. Volgens hem zou naast het slechte weer ook de keuze voor het soort kabels voor vertraging zorgen. Novec zegt dat de brandwerende kabels inderdaad lastiger te plaatsen zijn dan gedacht, maar dat het weer de grootste boosdoener is.

De zendmast in de Drentse plaats stortte vorig jaar bij de brand gedeeltelijk in. 26 duizend mensen in de noordelijke provincies konden daardoor enkele dagen geen televisie kijken en hadden geen radio-ontvangst. In oktober werd gestart met de reparatie van de mast.