Kamer dient voorstel drankverbod jongeren in

Het wetsvoorstel dat jongeren onder de 18 jaar verbiedt om bier of wijn te bezitten en drinken wordt maandag ingediend door de Tweede Kamer. Dat bevestigt ChristenUnie-Kamerlid en initiatiefnemer Joël Voordewind zondagavond. Hij dient het voorstel in met PvdA, CDA, SGP en PvdD en krijgt steun van SP en GroenLinks.

Er wordt al lang gesproken over de maatregel, maar pas nu is er een meerderheid. Op de congressen van SP, PvdA en GroenLinks werd eind juni in de verkiezingsprogramma's vastgelegd dat de verkoop van alle drank aan jongeren onder de 18 verboden moet worden."Na vijf jaar eindelijk een meerderheid", reageerde Voordewind destijds. Hij zei toen al zijn initiatiefwetsvoorstel in de week daarna officieel in te dienen bij de Tweede Kamer.

Bij het CDA stond de maatregel al in het verkiezingsprogramma. ChristenUnie en SGP pleiten er al langer voor en de Eerste Kamer heeft zich al uitsproken voor het verbod. De vier grote steden pleitten vorig jaar voor een dergelijke maatregel bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Zij wilde er toen echter niet aan, hoewel ze er geen principiële bezwaren tegen heeft. De tegenstanders hebben vooral vraagtekens bij de handhaving van het verbod.

Jongeren mogen nu nog vanaf hun zestiende lichtalcoholische dranken als bier en wijn kopen. Voor sterke drank geldt al een minimumleeftijd van 18 jaar.