Europa krijgt centraal patentsysteem

Europese uitvinders hoeven binnenkort nog maar één keer een patent aan te vragen. De leiders van de Europese Unie zijn het vrijdag eens geworden over het oprichten van een centraal patentsysteem. Dat twitterde voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy vrijdag.

Op dit moment gelden in alle Europese landen andere regels. Hierdoor is het vastleggen van een uitvinding omslachtig en duur. Het ministerie van Economische Zaken becijferde eerder dit jaar dat een patentaanvraag in Europa tien keer zo duur als in Japan en de VS.

Eind vorig jaar werd met 25 landen al een inhoudelijk akkoord bereikt. De lidstaten waren het alleen nog niets eens geworden over de vestigingsplaats voor het Europese patentbureau. Welke stad dit nu is geworden, is nog niet bekendgemaakt. Spanje en Italië doen niet mee omdat de patenten niet in hun taal mogen worden aangevraagd.

Aan de invoering van een Europees patent is meer dan dertig jaar gewerkt. Nederland was een van de pleitbezorgers van een centraal Europees systeem.