Whitmarsh: "Zuiniger motoren belangrijke stap"

De overstap naar groenere motoren is volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh een essentiële stap voor de Formule 1. De extra kosten voor de ontwikkeling van de nieuwe motoren moeten daarbij voor lief worden genomen.

Vanaf 2014 moeten nieuwe 1,6 liter V6 turbomotoren de huidige 2,4 liter V8's vervangen. De motorfabrikanten zijn momenteel al druk bezig met de ontwikkeling hiervan. De kleinere teams vrezen dan ook hoge kosten voor de nieuwe motoren, aangezien de leveranciers de hoge ontwikkelkosten waarschijnlijk door zullen berekenen.

De motorwissel is volgens Whitmarsh echter niet te vermijden: "Aan iedere reglementswijziging zijn kosten verbonden", vertelde hij aan Autosport. "Daar moeten we rekening mee houden. Ieder team wil natuurlijk alles het liefst zo goedkoop mogelijk, maar de sport profiteert ook van evolutie. We moeten ook bedachtzaam zijn van hoe het publiek naar ons kijkt."

"Als de Formule 1 wordt gezien als een brandstofverslindende sport die nauwelijks relevant is voor de auto-industrie, zijn we verkeerd bezig", vervolgde de Brit. "Efficiëntie moet hoog in het vaandel staan in de Formule 1. Dat is ook het mooie aan de budgetrestricties. Je moet zo efficiënt mogelijk omgaan met de middelen die je tot je beschikking hebt."