KNVB: "Hawk-Eye lijkt ons het beste"

Manager competitiezaken Gijs de Jong van de KNVB is sterk voorstander van doellijntechnologie. De discussie laaide weer op na een misser tijdens Engeland - Oekraïne.

"Het gaat om de eerlijkheid van het spel. Als liefhebber van voetbal, maar ook als bond, wil je niet dat iedereen op televisie ziet dat het een doelpunt is, terwijl de arbitrage het niet ziet", aldus manager comeptitiezaken van de KNVB Gijs de Jong tegen NUsport.

"Wij geloven sterk in het idee van doellijnbewaking, vandaar dat wij nadrukkelijk de mogelijkheden die er zijn om de beoordeling van de arbitrage te verbeteren, ondersteunen", vervolgt de bestuurder. De Jong heeft ook al een idee welk systeem het beste zou zijn voor de voetbalwereld.

"Hawk-Eye lijkt ons het beste systeem. Binnenkort hebben wij weer gesprekken met het bedrijf. We willen nog meer te weten komen over hoe het werkt, maar ook wat de kosten zijn om het te kunnen toepassen. Dat zal mede bepalen hoe snel we het systeem kunnen invoeren."

Vooralsnog is de KNVB afhankelijk van wereldvoetbalbond FIFA, die over de invoering van een dergelijk systeem gaat. De internationale spelregelcomissie IFAB adviseert de FIFA hierin. Op 2 juli, een dag na de EK-finale, zal de IFAB een definitief besluit nemen over de systemen. Het Hawk-Eye systeem en de GoalRef (chip in de bal) zijn de voornaamste hulpmiddelen die kans maken op invoering.