Verzekeraars willen reclame in ruil voor informatie

De overheid kan van autoverzekeraars een schat aan gegevens over verkeersongelukken krijgen, maar dan moet die in ruil daarvoor wel reclame maken voor een applicatie voor smartphones. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van een brief van het Verbond van Verzekeraars aan demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Het verbond stelt namens 44 autoverzekeraars voor informatie die sinds kort wordt vergaard met de applicatie mobielschademelden.nl voor smartphones geanonimiseerd te delen. De app moet op den duur het papieren schadeformulier gaan vervangen.

De app werd in oktober geïntroduceerd en werd sindsdien 52 duizend keer gedownload. In totaal 1015 mensen maakten er vooralsnog na een ongeval gebruik van. Jaarlijks vullen momenteel nog een miljoen Nederlanders een papieren formulier in.

De verzekeraars willen dat de overheid de applicatie onder de aandacht gaat brengen, in de hoop dat er meer mensen gebruik van gaan maken. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan de inzet van matrixborden van Rijkswaterstaat boven snelwegen.

De directeur verkeersveiligheid bij het ministerie heeft in een reactie laten weten graag te willen kijken of reclame kan worden gemaakt. Volgens Trouw is dat niet zo vreemd: de gegevens zijn waardevol voor wegbeheerders. Vanuit overheidsinstanties wordt dergelijke informatie steeds minder beschikbaar.

Dat komt onder meer doordat de politie sinds 2009 niet meer komt opdagen als alleen sprake is van blikschade. Sinds dit jaar gaat de politie daarnaast alleen nog maar naar ongelukken waarbij sprake lijkt van een strafbaar feit. De politie zou nu nog in slechts twaalf procent van de gevallen weten waar en hoe een ongeval plaats heeft gevonden. In 2000 was dat nog in de helft van de gevallen.