Ortega-Martijn niet op ChristenUnie-lijst

Cynthia Ortega-Martijn keert na 12 september niet terug in de Kamer. De politica van Curaçaose komaf staat niet op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. De 56-jarige Ortega-Martijn zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. Zittend Kamerlid Esmé Wiegman had eerder al aangegeven niet terug te keren.

Ortega-Martijn laat weten dat het een beslissing van het partijbestuur is geweest om haar niet op de lijst te zetten. "Ze wilden een samenhangende lijst vormen, en dit zou betekenen dat ik een te lage plek zou krijgen." Ze heeft nog tevergeefs geprobeerd het bestuur ervan te overtuigen haar hoger op de lijst te zetten, zegt ze tegen Novum Nieuws.

Teleurgesteld of boos is ze niet. "Mijn instelling is altijd: zo de Here het wil. Maar ik vind het wel jammer voor de groepen die ik vertegenwoordigde, onder meer in de overzeese gebieden." Ze zegt de beslissing van de partij te respecteren en gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen. "God zal mij daarbij leiden."

Op de vrijdag gepresenteerde lijst staat Joël Voordewind tweede achter lijsttrekker Arie Slob. Carola Schouten, die door de parlementaire pers werd uitgeroepen als het politieke talent van 2011, staat op de derde plek.

Op plaats vier staat Gert-Jan Segers, de huidige directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Voorheen was hij werkzaam als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de RPF, een van de voorlopers van de ChristenUnie, en journalist bij de Evangelische Omroep.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Utrecht Carla Dik-Faber staat op de vijfde stek, voor wetenschapper Eppo Bruins, die kortgeleden overstapte van het CDA naar de ChristenUnie. Op plek zeven staat EO-presentator Herman Wegter. Hij presenteerde onder meer De Kist, Nederland Helpt en Melk en Honing.

De ChristenUnie bezet nu vijf zetels in de Tweede Kamer.


Ortega-Martijn niet op ChristenUnie-lijst (Foto: Novum)