Connexxion gaat 'ziekmakende' busjes aanpassen

Connexxion gaat busjes waar chauffeurs in Drenthe al een jaar over klagen aanpassen. Donderdag diende een kort geding in de rechtbank in Assen, maar de zaak werd aangehouden om het openbaarvervoerbedrijf tot 6 juli de tijd te geven om de vijf voertuigen aan te passen, laat de persrechter weten.

De zaak was aangespannen door het Bureau Beroepsziekten van de FNV. "Connexxion zegt alles voor 6 juli klaar te hebben. Als wij vinden dat de aanpassingen onvoldoende zijn, komt er alsnog een uitspraak", laat een woordvoerder van FNV weten. De zegsvrouw betwijfelt of de aanpassingen wel op zo'n korte termijn kunnen worden doorgevoerd.

Het betreft onder meer de vering van de bus, de instelbaarheid van de bestuurdersstoel, de armondersteuning, en de hoeveelheid ruimte in de cabine. "Het gaat om heel veel maatregelen. Dit loopt al bijna een jaar, waarom is dit niet eerder gebeurd?", vraagt de woordvoerder zich af. "Op zich zijn we tevreden, maar we willen de bussen het liefst zo snel mogelijk van de weg."

De achtpersoonsbusjes zouden gezondheidsklachten veroorzaken bij de chauffeurs, rijden in de omgeving van Meppel en Hoogeveen. Een aantal chauffeurs is zelfs langdurig uitgevallen door het rijden in deze busjes van Mercedes, die zijn gemaakt volgens de eisen van Connexxion.

Connexxion verwacht dat het gaat lukken om voor 6 juli aan de eisen van de Arbeidsinspectie te voldoen. "Daar waren we al druk mee bezig en daar gaan we mee verder", laat een woordvoerder weten. "We gaan met de chauffeurs een stoel uitzoeken die aan hun eisen voldoet." Ook de andere aanpassingen kunnen volgens haar tijdig worden afgerond.