Japan dichtbij herstarten kernreactoren

Japan herstart mogelijk dit weekeinde nog twee kernreactoren in het stadje Ohi, in de prefectuur Fukui. Sinds een aardbeving en een verwoestende tsunami vorig jaar aanzienlijke schade aanrichtten aan de kerncentrale Fukushima Dai-ichi liggen alle reactoren in het land stil.

De burgemeester van Ohi heeft zijn goedkeuring gegeven aan een plan om de reactoren te herstarten. Hij wil het risico van stroomuitvallen in de zomermaanden voorkomen en vreest dat de plaatselijke economie schade oploopt als de reactoren langer buiten werking blijven.

Het is nu aan de gouverneur van Fukui om de Japanse premier Yoshihiko Noda te informeren over de bereidwilligheid van de plaatselijke overheid de reactoren weer op te starten. De premier moet uiteindelijk zijn fiat geven aan het plan, wat volgens Japanse media zaterdag nog kan gebeuren. Er zijn inmiddels voldoende maatregelen getroffen om te voorkomen dat er in het geval van een nieuwe aardbeving of tsunami straling uit de twee reactoren in Fukui lekt, liet Noda al weten.