'Berlijn wist van verkoop onderzeeërs Israël'

De Duitse sociaaldemocraten willen opheldering van bondskanselier Angela Merkel over de verkoop van in Duitsland gebouwde onderzeeërs aan Israël. Het opinieblad Der Spiegel schrijft maandag op grond van eigen onderzoek dat die onderzeeërs ook met kernkoppen kunnen worden uitgerust.

De regering in Berlijn hield zich steeds van de domme tegenover beschuldigingen dat de vaartuigen van de scheepswerf in Kiel voor iets anders dan conventionele oorlogvoering werden gebruikt. Maar Berlijn wist wel beter, vertrouwde onder meer oud-minister van buitenlandse zaken Lothar Rühl Der Spiegel toe: hij heeft zelfs met Israël over de nucleaire bewapening van de onderzeeërs overlegd.

Merkel heeft volgens de SPD verzuimd Israël voor de levering van onderzeeërs een wederdienst te vragen. De christendemocrate had in ruil voor het wapentuig moeten aandringen op concessies over de nederzettingen en de samenwerking met de Palestijnen. De komende jaren moeten in Kiel nog enkele door Israël bestelde onderzeeërs van stapel lopen.