'Kinderen mishandeld in opvanghuis Nieuwleusen'

In een opvanghuis in Nieuwleusen zijn kinderen mogelijk jarenlang zowel lichamelijk als geestelijk mishandeld. Drie mensen hebben aangifte gedaan, schrijven de Wegenerkranten vrijdag.

In de aangiften staat dat kinderen tussen 1984 en 2010 onder meer met stokken en mattenkloppers werden geslagen, moesten ze voor straf in de kou op de gang slapen, werden ze buiten in de kou gezet of onder een koude douche gezet. Ook werden ze vastgebonden aan stoelen en soms publiekelijk vernederd en getreiterd. Daarnaast zijn er serieuze signalen van seksueel misbruik.

De mishandelingen zouden voornamelijk zijn gepleegd door een vrouw die jarenlang als pleegmoeder optrad. Het opvanghuis De Loot valt onder de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in de gemeente Staphorst. Toezichthouder Willem Schikker Groep, die de pleegkinderen in het huis plaatst, zou diverse signalen hebben gekregen, maar greep niet in.

De Willem Schikker Groep heeft de misstanden nu onder druk van familieleden zelf ook gemeld bij de politie. Ook wordt intern onderzoek gedaan om te achterhalen wat er precies is gebeurd.