Merkel: begrotingspact staat niet ter discussie

Bondskanselier Angela Merkel heeft na de verkiezingen in Frankrijk duidelijk gemaakt dat het Europese begrotingspact wat Duitsland betreft niet ter discussie staat. Het pact is door 25 van de 27 lidstaten van de Europese Unie ondertekend en door twee landen ook al bekrachtigd. "Ik beschouw het begrotingspact als juist. Het gaat hier om de toekomst van Europa", zei Merkel.

Na verkiezingen kunnen eerder genomen besluiten in principe niet terug worden gedraaid. "Dan valt er in Europa niet meer te werken", zei Merkel naar aanleiding van verklaringen van de aankomende Franse president François Hollande dat hij het begrotingspact wil openbreken.

Merkel heeft Hollande zondagavond telefonisch met zijn overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gefeliciteerd. Volgens de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert heeft Hollande Merkels uitnodiging aanvaard om elkaar in Berlijn te ontmoeten voor de komende top van de G8 op 18 mei in Camp David.

Hollande hekelt de rigide bezuiningskoers die in Europa wordt gevolgd. Inmiddels wordt echter op Europees niveau aan plannen voor een 'groeipakket' gewerkt. Het streven is om de economische groei in Europa te stimuleren zonder nieuwe schulden te maken, zei Seibert maandag in Berlijn. Daarvoor zijn in veel lidstaten structurele hervormingen noodzakelijk.

Seibert keerde zich tegen de indruk dat de verhouding tussen Duitsland en Frankrijk wordt belast door de politieke steun die Merkel aan president Nicolas Sarkozy heeft gegeven. De 'Neuanfang' is vooral van personele aard, zei Seibert. "Er is enorme continuïteit in de betrekkingen tussen Duitsland en Frankrijk, die men in de komende weken zal merken."

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei zondag dat het 'overwinnen van de schuldencrisis een gemeenschappelijk doel is' van Frankrijk en Duitsland. Begrotingsdiscipline en groei 'zijn twee kanten van dezelfde medaille'.