Europa gaat druk over Hedwigepolder niet opvoeren

Zeeland hoeft nog niet bang te zijn dat Europa vanwege de politieke crisis eist dat de Hedwigepolder alsnog volledig onder water wordt gezet. "Wat ons betreft is er sinds vrijdag niets veranderd", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

De Europese Commissie gaf vrijdag aan dat het alternatieve plan van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) volstaat. Hij wil een derde van de polder en enkele andere polders onder water zetten. De EC wil wel zekerheid dat alle maatregelen in één keer direct worden doorgevoerd. "Aan die eis is niets veranderd."

De vraag is nu of de Nederlandse overheid die garantie nog wel kan geven. "Wij wachten af welk besluit de Kamer hier morgen over neemt", zegt de woordvoerder. "Wij gaan nu in ieder geval niet de druk opvoeren."

De Kamer kan dinsdag besluiten door te gaan met het afhandelen van de al jaren slepende kwestie. Een andere mogelijkheid is dat de Kamer het onderwerp te gevoelig vindt en het over de verkiezingen tilt. Dan zou het weer de vraag zijn of de nieuwe regering zich in het plan van Bleker kan vinden. De woordvoerder kon niet zeggen of de Europese Commissie zo veel geduld kan opbrengen.

Burgemeester van Hulst Jan Frans Mulder zei tegen Omroep Zeeland te vrezen dat Europa zich met de kwestie gaat bemoeien en de Zeeuwse polder toch geheel onder water komt te staan. Eerder vreesde commissaris van de koningin Karla Peijs voor eenzelfde scenario.

Het Zeeuws statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland verwacht volgens de omroep dat het 'gewoon een jaar de ijskast in gaat'. In een situatie als deze zou doordrukken als politiek onfatsoenlijk worden gezien.