Catshuisoverleg mislukt

PVV-leider Geert Wilders heeft zaterdag het overleg op het Catshuis verlaten. De onderhandelingen waren zaterdag slechts anderhalf uur aan de gang, toen Wilders uit het Catshuis kwam, in zijn auto stapte en wegreed. Of sprake is van problemen in de onderhandelingen over verdere bezuinigingen tussen VVD, CDA en PVV is onduidelijk.

Zaterdag kwamen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV voor het eerst in het weekend bij elkaar. Vrijdag zou het Centraal Planbureau (CPB) de plannen van de drie partijen hebben doorgerekend en naar het Catshuis hebben gestuurd.

Uit de cijfers van het CPB moet blijken of het pakket extra maatregelen dat coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV overeen zijn gekomen voldoende zoden aan de dijk zet. Naar schatting moet het kabinet minimaal negen miljard euro extra bezuinigen.

Als het CPB heeft becijferd dat de maatregelen te weinig effect hebben, zou dat betekenen dat premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en gedoger Geert Wilders (PVV) terug naar de onderhandelingstafel moeten. Het drietal onderhandelt, ondersteund door hun secondanten, al zeven weken in het Catshuis.

Update 15.15 uur - 'Wilders kan niet leven met pakket maatregelen'
Volgens NOS-politiek verslaggever Dominique van der Heyde kan Wilders niet met het totaalpakket van besproken maatregelen leven, nadat de PVV-leider met zijn achterban heeft gesproken.

"Diverse bronnen melden: Wilders slikte koopkrachteffecten niet. Die cijfers vielen anderen juist nog wel mee wordt gezegd", meldt Van der Heyde op Twitter.

Update 15.31 uur - Persconferentie
Om 16.15 uur zal VVD-premier Rutte samen met CDA-vicepremier Verhagen een persconferentie geven met een verklaring van de onderhandelaars. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Update 16.22 uur
De twee regeringspartijen CDA en VVD en hun gedoogpartner PVV komen er samen niet uit, zo zegt premier Rutte in de persconferentie. Rutte heeft de koningin telefonisch gemeld dat de onderhandelingen mislukt zijn. De ministerraad komt maandag extra bij elkaar om over de ontstane situatie te spreken. Verhagen zei dat Wilders 'Nederland in de steek heeft gelaten'.

Of er getracht wordt een nieuwe coalitie te vormen of dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven is nog niet besloten. Rutte wil maandag eerst met de ministerraad overleggen en gaat aansluitend langs de Koningin.

Update 16.40 uur
Geert Wilders verklaart dat hij het pakket bezuinigingen niet kan verkopen aan zijn achterban. De maatregelen zouden te hard ingrijpen op de koopkracht en werkgelegenheid. Voldoen aan de eis van een maximaal begrotingstekort van 3 procent moet volgens de PVV-leider niet ten koste van alles gaan. "De eis van Europa om tot een tekort van 3 procent terug te gaan, leidt tot een pakket bezuinigingen dat wij niet voor onze rekening kunnen nemen."

De logische vervolgstap volgens Wilders is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. "Ik hoop dat er heel snel verkiezingen komen. Hoe eerder, hoe beter. De kiezer is nu aan zet."