Ombudsman hoort oud-ministers over Q-koorts

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer wil oud-ministers Gerda Verburg (Landbouw, CDA) en Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) horen tijdens een openbare hoorzitting over Q-koorts. Dat heeft hij donderdagavond bekendgemaakt. De zitting vindt 24 april plaats in het provinciehuis in Den Bosch.

Brenninkmeijer onderzoekt de wijze waarop patiënten een schadevergoeding kunnen krijgen van de overheid. Veel Q-koortspatiënten, van wie sommige chronisch ziek zijn geworden, voelen zich volgens de ombudsman niet gehoord. De overheid heeft nooit serieus naar een passende oplossing gezocht.

Eerder werd al bekend dat Brenninkmeijer een aantal sleutelfiguren bij de overheid die betrokken waren bij de aanpak van Q-koorts gaat horen. Hij hoopt zo meer informatie te krijgen over de keuzes die de overheid heeft gemaakt bij de uitbraak van de ziekte. Wie die sleutelfiguren zijn, werd destijds nog niet gezegd.

Behalve de oud-ministers wil de ombudsman ook Jos van de Sande van GGD Hart voor Brabant, Jan van Lokven, die bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) werkte en professor bij het Erasmus MC Jan-Hendrik Richardus onder ede horen tijdens de openbare zitting. Ook twee patiënten komen aan het woord. Zij zullen hun verhaal vertellen.

De ombudsman gaat in een besloten zitting voorafgaand aan de open bijeenkomst de directeuren-generaal van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het vroegere ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit horen. Ook RIVM-directeur Roel Coutinho wordt achter gesloten deuren gehoord.

De Q-koortsepidemie brak enkele jaren geleden uit bij geitenhouderijen in onder meer Gelderland en Noord-Brabant. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Zeker enkele honderden patiënten zijn chronisch ziek geworden.