ANWB: Zieke automobilist is auto kwijt tijdens EK

De ANWB voorziet problemen bij het terughalen van auto's uit Oekraïne tijdens het EK. Als een Nederlandse automobilist tijdens het EK bijvoorbeeld ziek is en teruggevlogen wordt, is het onmogelijk zijn auto terug te krijgen.

Auto en bestuurder worden bij binnenkomst in Oekraïne aan de grens aan elkaar gekoppeld. De bestuurder komt vervolgens het land niet uit zonder auto, en vooral vice versa. De regel moet illegale autohandel tegengaan.

"Dit is een groot probleem bij het terughalen van auto's", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Stel je voor dat een fan ziek wordt of, erger nog, komt te overlijden, dan is het onmogelijk de auto terug naar Nederland te krijgen."

Het probleem kwam aan het licht toen de ANWB een 'ontdekkingsreis' naar Oekraïne plande. "Wij willen op 3 april met twee auto's naar Oekraïne reizen om hierna een reisadvies te kunnen afgeven", vertelt de woordvoerder. "Het aanvankelijke plan was om in Kiev van bestuurders te wisselen en twee verse chauffeurs te laten invliegen, maar dit is dus onmogelijk."

De organisatie van de Oranjecamping, dat haar tenten opslaat in Oranje-speelsstad Charkov, verwacht dat een 'aanzienlijk' aantal Nederlanders met de auto de reis van zo'n 2000 kilometer zal maken. Oprichter Jokko de Wit rekent op 1500 tot 2000 kampeerders, waarvan een deel per auto zal komen.