'Merkel wil Schäuble als hoofd eurogroep'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt voor haar minister van financiën Wolfgang Schäuble de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker op te laten volgen als hoofd van de eurogroep. Dat schrijft de Financial Times Deutschland vrijdag, waarbij anonieme bronnen geciteerd worden.

In de eurogroep zitten alle minister van financiën van de zeventien eurolanden. De Finse premier Jyrki Katainen en de Italiaanse premier Mario Monti, hebben de functie afgeslagen, aldus het dagblad. Eerder al gaf minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan dat hij geen kandidaat is.

Het dagblad stelt dat Merkel het idee heeft aangekaart bij de leiders van andere landen. Een besluit zal moeten wachten tot na de Franse presidentsverkiezingen in april en mei. Schäuble zal zijn functie als minister van financiën van Duitsland behouden, alleen zal hij minder tijd overhouden om te besteden aan de binnenlandse Duitse politiek. "Op het moment heeft hij de beste kaarten in handen", aldus de krant, een van de bronnen citerend.

Een Duits voorzitterschap stuit naar verwachting op weerstand bij met name de zuidelijke eurolanden. Duitsland is doordat het de grootste economie is binnen Europa al sterk overheersend binnen de eurogroep. Bovendien drukt de Duitse centrale bank een sterke stempel op het beleid van de Europese Centrale Bank. Beide zijn in Frankfurt gevestigd.