Eigenaar werkt mee aan Mulisch-museum

De Zweedse eigenaars van het Amsterdamse appartement van Harry Mulisch willen meewerken aan een museum ter ere van de overleden schrijver. Dat heeft directeur van het Letterkundig Museum Aad Meinderts zondag bevestigd. Met de Zweedse toezegging op zak wordt hard gewerkt aan de financiering en de benodigde vergunningen.

Een vertegenwoordiger van de familie die het hele complex aan de Leidsekade en het Leidseplein in bezit heeft, was dit weekeinde in Nederland. In het Hirschgebouw opende zaterdag de eerste Apple Store van de Benelux zijn deuren.

"De plannen voor het Harry Mulisch Huis worden steeds concreter", legt Meinderts uit. Zo is er inmiddels een duidelijk beeld van de inrichting van het appartement. Dat omvat de werkkamer van Mulisch, die sinds de dood van de schrijver in 2010 in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De verdieping eronder biedt ruimte aan wisselexposities op basis van de collectie van het Haagse museum.

De gemeente Amsterdam moet toestemming geven voordat het museum zijn deuren kan openen. Zo moet er onder meer een lift worden aangelegd, zodat het appartement ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Waar het geld voor alle aanpassingen vandaan moet komen, een bedrag van ongeveer een miljoen euro, wordt langzaamaan duidelijker.

Het Harry Mulisch Huis zou niet de eerste dependance zijn in de geschiedenis van het Letterkundig Museum. "In de jaren zeventig zaten we in kasteel Groot Hoenlo in Olst", legt Meinderts uit. Ook die dependance had een connectie met Mulisch. "Mulisch woonde daar toen. Toevallig? Bij Mulisch is niets toevallig."

Dat het appartement van Harry Mulisch een museum moest worden, werd bekendgemaakt in oktober vorig jaar. Behalve het Letterkundig Museum is ook de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis initiatiefnemer van het project. Het museum moet in het najaar van 2013 zijn deuren openen.