Doellijncamera's mogelijk al dit jaar ingezet

Doellijntechnologie kan mogelijk al aan het einde van het jaar worden ingevoerd in het voetbal. Spelregelcommissie IFAB gaat twee systemen verder testen. Op 2 juli wordt waarschijnlijk een beslissing genomen over het gebruik van de camera's.

De FIFA hoopt het hawkeye-systeem of GoalRef bij het WK voor clubteams in december in te zetten. De Champions League en Europa League lijken het volgend seizoen nog zonder een van de technologieën te moeten doen.

Hawkeye wordt sinds 2006 al gebruikt in tennis en cricket. Het is een computersysteem dat de baan van de bal volgt. Bij GoalRef wordt de positie van de bal door een magnetisch veld vastgesteld. De systemen moeten aan de scheidsrechter doorgeven of de bal de lijn is gepasseerd. De leidsman maakt vervolgens een beslissing.

De IFAB zette ook een stap voorwaarts in het toestaan van hoofddoekjes op het veld. Alle leden gingen akkoord, maar pas in juli wordt een definitieve beslissing genomen. Uit veiligheidsoverwegingen werd vijf jaar geleden het dragen nog verboden. Een voorstel om een vierde wissel toe te staan in de verlenging van een duel vond geen doorgang.

De IFAB bestaat uit de bonden van Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales en officials van de FIFA.