'CDA-kiezers willen lager ontwikkelingsbudget'

Ruim de helft van de CDA-kiezers wil fors bezuinigen op de ontwikkelingshulp. Van de ondervraagden is 58 procent voor het verlagen van het budget voor ontwikkelingshulp naar 0,6 procent van het bruto binnenlands product, concludeert het televisieprogramma Eenvandaag uit een peiling.

Het kabinet heeft het budget voor ontwikkelingshulp al teruggeschroefd van 0,8 naar 0,7 procent van het bbp. De EU-landen hebben dit percentage als norm gesteld. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) beloofde in november nog dat het kabinet niet verder zal bezuinigen op ontwikkelingshulp. "Ik hecht aan internationale afspraken", zei hij toen.

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier zei in november dat haar partij de komende jaren vasthoudt aan de internationale afspraak om minimaal 0,7 procent van het bbp te besteden aan ontwikkelingshulp. Gedoogpartner PVV en coalitiepartij VVD hebben minder bezwaar tegen het verlagen van het ontwikkelingsbudget.

Onder de bevolking bestaat blijkens de peiling geen taboe meer op verdere bezuinigingen op de hulp. Van de 25 duizend ondervraagden is tachtig procent voor verlaging naar 0,6 procent. Er is zelfs een ruime meerderheid van 67 procent voor een nog verdere verlaging vanaf 2014.

Ruim driekwart (78 procent) wil de hypotheekrente aanpakken of afschaffen. Twee jaar geleden was dat nog twee derde. Ook de achterban van de coalitie is volgens de peiling voor: 76 procent van de VVD-kiezers, tachtig procent van de CDA-kiezers en 64 procent van de PVV-kiezers. PVV-leider Geert Wilders heeft zich tot nu toe fel verzet tegen een eventuele versobering van de hypotheekrenteaftrek.

Bezuinigingen op de zorg, de grootste kostenpost, zijn wat de kiezers betreft nog wel taboe. Het verhogen van het eigen risico stuit bij 93 procent op weerstand. Bijna driekwart (73 procent) is tegen snijden in de AWBZ en 68 procent wil geen versobering van het basispakket.

Een krappe meerderheid van 54 procent verwacht dat de coalitepartijen erin slagen de komende weken een akkoord te sluiten. Het Centraal Planbureau becijferde donderdag dat het begrotingstekort oploopt naar 4,5 procent Hierdoor moet ongeveer negen miljard extra worden bezuinigd om aan de Brusselse begrotingsregels te voldoen. De onderhandelingen daarover beginnen maandag in het Catshuis, de ambtswoning van Rutte.