Rechtbank behandelt verbod Martijn over twee weken

De rechtbank in Assen behandelt op 7 maart het verzoek van het Openbaar Ministerie om de pedofielenvereniging Martijn verboden te verklaren. Wanneer de uitspraak volgt, is nog onduidelijk, meldt een woordvoerder van de rechtbank maandag.

Het verzoek is gericht aan de civiele afdeling van de rechtbank. De kwestie rond Martijn heeft veel voeten in aarde gehad. Het OM besloot eerder Martijn niet strafrechtelijk te vervolgen. De ouders van een misbruikslachtoffer vochten die beslissing aan, maar het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde dat het OM Martijn niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen.

Vervolgens zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) niet van plan te zijn het OM alsnog op te dragen pedofielenvereniging Martijn via het strafrecht te laten verbieden. Volgens de minister zou er langs die weg geen zaak zijn. Op dat moment was al wel duidelijk dat het OM het verbod zou gaan proberen af te dwingen via de civiele rechter.

Het OM stelde eerder dat als sprake is van activiteiten die in strijd met de openbare orde en de goede zeden zijn, het onder haar taken valt een verzoek voor een verbod in te dienen. De vereniging vergoelijkt en verheerlijkt volgens het OM pedofilie en pedoseksualiteit. Daarom zou er een 'zwaarwichtig publiek belang' zijn om jongeren en hun ouders tegen de activiteiten van Martijn te beschermen. Het OM vindt de vrijheid van vereniging in dit geval minder zwaar wegen dan de bescherming van mogelijke slachtoffers.