KNMI geeft weeralarm af voor ijzel

Het KNMI heeft maandagochtend voor heel het land een weeralarm afgegeven vanwege ijzel. Ook komt plaatselijk dichte mist voor. De code rood werd even na 06.00 uur voor alle provincies afgegeven.

Het weeralarm wordt afgegeven als in een gebied van minstens vijftig bij vijftig kilometer meer dan negentig procent kans is op ijzel of ijsregen. De gladheid kan volgens het KNMI zeer verraderlijk zijn omdat de verschijnselen niet altijd zichtbaar zijn. Vooral fietsers, bromfietsers, motorrijders, vrachtwagens en auto's met aanhangers zouden een groot risico lopen. De kans dat het openbaar vervoer ontwricht raakt is volgens het weerinstituut groot.

Een gebied met ijzel trekt sinds zondag langzaam over Nederland. Dat zorgde zondagavond al voor veel ongelukken op de weg. Aanvankelijk had vooral het oosten van het land last van de ijzel, maar inmiddels lijkt alleen Limburg en het noordwestelijk kustgebied gespaard te blijven. "Maar ook daar kan het lokaal glad zijn", waarschuwt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst.

De snelheidsbeperkingen op snelwegen schieten volgens hem als paddenstoelen uit de grond. De beperkingen variëren van 50 tot 90 kilometer per uur. Op de A4 tussen Den Haag en het Ringvaartaquaduct mag 50 kilometer per uur worden gereden. Op de A12 gelden ook diverse beperkingen.

Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam mag ook niet sneller dan 50 kilometer per uur worden gereden. In de vroege ochtend reed vrijwel iedereen daar echter tussen de 80 en 100. "Toch raden wij weggebruikers aan zich aan de snelheid op de matrixborden te houden", zegt de woordvoerder. "De thermometer in de auto geeft misschien aan dat het warm is, maar de wegen zijn nog onder de nul graden. Zodra daar neerslag op komt worden ze spiegelglad."

Zondagnacht is volgens weeronline.nl veel gestrooid, maar door 'onderkoelde' regen kan het toch heel glad zijn. "Deze regen vriest vast op alles wat het tegenkomt, dus zelfs op strooizout", legt een woordvoerder uit. In de loop van de ochtend nemen de problemen volgens hem vanuit het westen af.