Opnieuw geweld en doden in Syrische stad Homs

Syrische regeringstroepen hebben woensdag voor de vijfde opeenvolgende dag aanvallen uitgevoerd op woonwijken in de opstandige stad Homs. Zeker vijftig mensen zijn omgekomen, meldden oppositiebewegingen.

Volgens het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden woensdag de wijken Bayadeh, Baba Amr, Khaldiyeh en Karm el-Zeytoun aangevallen. Omar Shaker, activist in Baba Amr, zei dat zijn wijk 'zwaar onder vuur ligt'. Met onder meer machinegeweervuur en mortiergranaten wordt de wijk aangevallen, aldus Shaker. In de wijk raakten zeker 23 woningen zwaarbeschadigd.

"De situatie is verschrikkelijk. We hebben een gebrek aan voedsel, water en medische hulp. Artsen zijn na vijf dagen onafgebroken gewonden verzorgen ingestort", zei Shaker. "We willen dat Lavrov (Russische minister van buitenlandse zaken, red.) hier komt en een nacht in Homs doorbrengt om te zien wat wij hier doormaken."

Shaker riep de internationale gemeenschap dringend op ervoor te zorgen dat vrouwen en kinderen de onrustige gebieden in Homs veilig kunnen verlaten. Volgens Rami Abdul-Rahman van het Observatorium probeert het regime 'de opstandelingen uit te putten voorafgaand aan een bestorming van de wijken'.

Ook in de provincie Idlib vonden woensdag hevige gevechten plaats tussen regeringstroepen en overgelopen militairen.

Het regime van president Bashar Assad raakt door het geweld steeds verder geïsoleerd. Vijf Europese landen en zes Golfstaten hebben hun ambassadeurs inmiddels uit Damascus teruggeroepen. De Verenigde Staten hebben hun ambassade in Syrië gesloten.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 5400 mensen om het leven gekomen sinds de opstand tegen Assad elf maanden geleden aanving.