Zenuwen Griekse schuldendeal spelen beurs parten

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten. De markt is het lange wachten op een Grieks akkoord beu en houdt rekening met een ongewisse afloop. Daarnaast vielen cijfers van Philips niet goed.

De AEX-index sloot maandag 1,2 procent lager op 315,63 punten. De Midkap zakte op het slot 2,1 procent naar 505,27 punten. De Smallcap eindigde 0,8 procent lager op 396,27 punten. Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,6 procent lager noteerde.

Financiële fondsen sloten in Europa flink lager omdat het risico rondom een Grieks faillissement ook Europese banken direct of indirect kan raken. ING zakte 3,9 procent. "Het lijken de Griekse zenuwen die de markt de das om doen, enigszins in combinatie met het toekomstbeeld dat er voorlopig geen olie uit Irak richting Europa stroomt", aldus vermogensbeheerder Koen Bender.

Bender verwacht dat de AEX zich niet opmaakt voor een scherpere daling, ofschoon hij niet uitsluit dat de financiële markten de Griekse onderhandelaars later deze week nog onder druk willen zetten. "Dinsdag wordt een interessante dag met relatief belangrijke data uit de VS. Ik verwacht dat de markt hier op wacht in combinatie met nieuws van de EU-top in Brussel", aldus Bender.

Philips zakte maandag 2,2 procent op het slot nadat het bedrijf over het vierde kwartaal van 2011 een nettoverlies bekendmaakte. Belangrijkste minpunt betrof de langere periode die het concern uittrekt voor zijn aandeleninkoopprogramma.

De AEX noteerde de gehele dag onder het slot van vrijdag. Rond de opening van Wall Street zakte de AEX onder 314,50 punten, maar zag kans te herstellen tot bovengenoemde slotnotering. Van de vijfentwintig hoofdfondsen sloten alleen Unilever, Unibail-Rodamco KPN en Heineken hoger.

Staatsobligaties sloten maandag lager. De euro noteerde rond 18.00 uur 1,3121 dollar, tegen 1,3136 dollar maandag om circa 8.30 uur.


Zenuwen Griekse schuldendeal spelen beurs parten (Foto: Novum)