Griekenland spil bij olieboycot tegen Iran

Zal Europa Iraanse olie gaan weren? Die vraag ligt maandag op het bordje van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 landen van de Europese Unie. Europa wil graag de sancties tegen Iran verder uitbreiden wegens de omstreden nucleaire activiteiten van het land, maar Griekenland kan niet zomaar zonder de Iraanse olie en ligt dus dwars.

Hoewel ook Griekenland zich schaart achter een olieboycot, kan het land niet ineens zonder de Iraanse olie. Daarvoor is het land te afhankelijk. Ruim een derde van energievoorziening komt via Iraanse olie. De bewindslieden broeden op plannen om een alternatief te vinden voor Griekenland.

Het Zuid-Europese land is overigens niet het enige Europese land dat Iraanse olie importeert. Ook Italië en Spanje zijn grootafnemers, maar zijn wel minder afhankelijk.

Europa wil de druk op het regime maximaal opvoeren om te voorkomen dat Iran een atoomwapen ontwikkelt. Zo zijn al sancties opgelegd. Tegoeden in de EU van in totaal 180 bedrijven en personen zijn bevroren en er mag geen handel worden gedreven met deze bedrijven, zoals de Iraanse staatsrederij IRISL.

Mochten de Europese ministers maandag toch besluiten een boycot in te voeren, zal dit waarschijnlijk niet per direct ingaan. Een overgangsperiode moet het landen als Griekenland makkelijker maken om elders olie te kopen.

Iran heeft al gedreigd het transport van olie door de Straat van Hormuz te blokkeren als Europa een exportverbod voor Iraanse olie instelt. De zeestraat verbindt de Perzische Golf en de Golf van Oman en is goed voor een zeer groot deel van alle olietransporten per tanker ter wereld.

Griekenland spil bij olieboycot tegen Iran
Griekenland spil bij olieboycot tegen Iran (Foto: ANP)