Spekman afgezwaaid als Kamerlid

PvdA'er Hans Spekman heeft dinsdagmiddag afscheid genomen als Tweede Kamerlid. Spekman werd dit weekeinde gekozen als nieuwe voorzitter van de PvdA.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) omschreef het scheidend Kamerlid als een 'opvallende persoonlijkheid, zowel qua kleding als verbaal'. Spekman, vaak gehuld in boezeroen of zelfgebreide trui, is goed van de tongriem gesneden en 'nadert de grens van het toelaatbare in debatten', zei Verbeet.

Zo zei Spekman vorig jaar tijdens het debat over de verblijfsvergunning voor de Angolese asielzoeker Mauro dat minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) de jongen 'het mes op de keel zet en hem half doorsnijdt'. Maar volgens Verbeet zijn de scherpe uitlatingen van de sociaaldemocraat 'niet persoonlijk bedoeld'.

In zijn afscheidsbrief zei de PvdA'er zelf dat hij zich aanvankelijk verbaasd had over de geldingsdrang van veel collega's. "Ik zag collega's in draf door de gang gaan om de eerste spreker te zijn." Het achterlaten van een 'geurspoor' zou ten koste gaan van het zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Niettemin worden de meeste Kamerleden door idealen gedreven, aldus Spekman.


Spekman afgezwaaid als Kamerlid (Foto: Novum)