PvdA wil EU-lidmaatschap Hongarije opschorten

Als Hongarije zich niet houdt aan de Europese wetten en waarden, moet het Hongaarse lidmaatschap van de Europese Unie worden opgeschort. Dat zegt de Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman (PvdA) op BNR Nieuwsradio.

Vorige week maandag demonstreerden tienduizenden Hongaren tegen de nieuwe grondwet van het land, die volgens hen het democratische systeem uitholt en de onafhankelijkheid van de rechtspraak aantast. Premier Viktor Orban werd uitgemaakt voor 'viktator'. Berman vindt dat Orban met zijn wetswijzigingen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en persvrijheid met de voeten betreedt.

Ook maakt de PvdA'er zich zorgen over het schrappen van het woord Hongaarse republiek uit de officiële naam van het land. "Daarachter schuilt de Groot- Hongaarse gedachte. Dat wekt separatistische sentimenten op. Het is een recept voor buitengewoon gevaarlijke ontwikkelingen. Want daardoor kunnen alle Hongaren die in omliggende landen wonen stemmen in Hongarije."

Door de wetswijzigingen zou verder de onafhankelijkheid van de centrale bank in gevaar komen. Volgens Berman moet Hongarije naar het strafbankje van de Europese Unie. Woensdag bespreekt de Europese Commissie de kwestie.

Eurocommissaris van economische zaken Olli Rehn zei eerder op maandag dat de onafhankelijkheid van de centrale bank van Hongarije een voorwaarde is voor de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds om steun aan het land te verlenen. "We overwegen momenteel wat de voorwaarden zijn voor een steunprogramma en één van de zaken die daarbij spelen, is ongetwijfeld de vraag van onafhankelijkheid voor de centrale bank", zei Rehn.