Gratis consult soa-kliniek aan banden

Soa-klinieken gaan bezoekers dit jaar streng selecteren. Het aantal bezoekers is de afgelopen jaren zo hard gestegen dat het gratis consult aan banden moet worden gelegd, schrijft dagblad Metro dinsdag.

Mensen die bij een van de 26 soa-centra aankloppen moeten voortaan een goede reden kunnen opgeven voor een consult en aangeven waarom ze niet gewoon bij hun huisarts terechtkunnen voor een test. Als ze dat niet kunnen, worden ze doorverwezen naar hun huisarts.

Jongeren buiten de risicogroep worden uit tijdsbesparing voortaan bovendien alleen nog getest op chlamydia. Alleen als de uitslag van die test positief is volgen alsnog tests op gonorroe, syfilis en hiv.

Het RIVM wil de soa-zorg met de maatregelen efficiënter maken en de kosten drukken. "De centra zijn oorspronkelijk bedoeld als vangnetregeling voor wie niet bij de reguliere zorg terecht kan", legt arts Marianne van der Sande van het RIVM uit. "Het is 'harm reduction', vergelijkbaar met de hulp aan drugsverslaafden. Met de nieuwe richtlijnen moet de zorg weer belanden bij de mensen voor wie ze bedoeld is."