Kerst zorgt voor recordomzet supermarkten

Ondanks de economische crisis hebben de Nederlandse consumenten hun hand niet op de knip gehouden voor de viering van de kerstdagen. Tijdens de week voor kerst behaalden de Nederlandse supermarkten een recordweekomzet van 825 miljoen euro. Dat meldt onderzoeksbureau SymphonyIRI donderdag.

De omzet heeft de verwachtingen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel flink overtroffen, zegt een woordvoerder. De brancheorganisatie verwachtte een omzet van achthonderd miljoen euro. Voor de viering van de jaarwisseling wordt opnieuw topdrukte verwacht.

De weekomzet tijdens week 51 lag 9,3 procent hoger dan in de vorige recordweek, de week voor Pasen van dit jaar. Vorig jaar en in 2007 lag de omzet in de week voor kerst rond de 725 miljoen euro. Tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009 schommelde de omzet rond 650 miljoen euro.

De verklaring voor het record ligt volgens de onderzoekers deels in het feit dat de kerstdagen dit jaar in het weekend vielen. Hiervoor telden de inkopen van een hele week mee.

Daarnaast vermoeden de onderzoekers dat de economische situatie ervoor heeft gezorgd dat meer mensen de kerstdagen thuis hebben doorgebracht dan in eerdere jaren. In combinatie met het grotere assortiment aan duurdere luxeproducten leidde dit tot het omzetrecord.


Kerst zorgt voor recordomzet supermarkten (Foto: Novum)