Boegbeeld bajesklanten vast voor drugssmokkel

Het boegbeeld van Bonjo, een bond die opkomt voor de belangen van gedetineerden, is opgepakt in de Dominicaanse Republiek op verdenking van drugssmokkel. Dat bevestigen zowel Bonjo als familieleden van de man in het AD zaterdag.

Eerder deze maand was al bekend geworden dat een Nederlander en een Brit waren aangehouden door de Dominicaanse autoriteiten. Zij worden verdacht van de smokkel van 1077 kilo cocaïne in twintig koffers.

De betrokken Nederlander blijkt nu Nico E. te zijn, een van de kartrekkers achter de organisatie Bonjo. Bonjo is een lobbyclub die opkomt voor de rechten van (ex-)gedetineerden. De organisatie is onder meer bekend van een datingprogramma voor gevangenen. E. schrijft veel in het bulletin van de organisatie.

Volgens familie en vrienden van E. berust de zaak op een misverstand. "Hij was daar voor artikelen voor het bulletin", zegt een naaste vriendin in het AD. "Maar hij kreeg het niet op tijd klaar, waardoor hij zijn terugvlucht miste."

Volgens de vriendin kreeg E. vervolgens een aanbod van een paar mensen met hen mee te vliegen naar België met een privévliegtuig. Voordat dat dat kon opstijgen, viel de politie het vliegtuig binnen.

E. zat eerder in Nederland vast voor drugsdelicten.