Rijtest voor gebruikers antidepressiva

Chronische gebruikers van antidepressiva kunnen binnenkort een rijtest ondergaan. Daaruit moet blijken of hun medicijngebruik de rijvaardigheid op negatieve wijze beïnvloedt of dat het veilig is om aan het verkeer deel te nemen. Dat laat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) de Tweede Kamer dinsdag weten.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) merkte op dat mensen die medicijnen gebruiken waarbij het advies luidt om niet te rijden, soms een normale rijvaardigheid hebben. Het ontzeggen van de rijbevoegdheid is in die gevallen dan ook niet nodig. De KNMP pleit ervoor om deze mensen aan een rijtest te onderwerpen, zodat zij alsnog een rijbewijs kunnen krijgen.

Schultz gaat deze maand nog de regels zo aanpassen dat bij langdurig gebruik van antidepressiva een rijtest kan worden ondergaan. Zo hoeven chronische gebruikers van deze geneesmiddelen niet automatisch rijongeschikt te zijn. Het CBR gaat een protocol voor deze rijtest ontwikkelen.