JOVD: VVD te vaak op hand SGP

De VVD geeft te vaak toe aan eisen van de SGP. "Wees niet het makke lammetje van de coalitie, maar bijt eens terug", zegt de vertrekkend voorzitter van de jongerenorganisatie van de VVD, Martijn Jonk, woensdag in een interview met nieuwssite Nu.nl.

Een voorbeeld waar de VVD te pragmatisch is geweest, is volgens hem de stem tegen een verbod op weigerambtenaren. "Daar is niets over afgesproken in het regeerakkoord." De VVD moet volgens hem ergens een grens zetten. "Wij hebben ook idealen en principes."

Het is volgens Jonk een behoorlijke gewetensvraag of de bezuinigingen nu niet even belangrijker zijn dan de principes. Maar hij wijst erop dat de coalitie al ontspannen omgaat met de koopzondag en dat rond euthanasie weinig gebeurt.

Jonk kan er 'in het uiterste geval' ook nog inkomen dat de partij de SGP tegemoet komt met het in stand houden van het verbod op godslastering. "Maar het houdt wel ergens op. Ik heb het idee dat de VVD in de coalitie altijd als eerste zegt: oké, laat maar zitten."

In mei zei de jongerenpartij nog het onbegrijpelijk te vinden dat de VVD geen steun meer geeft aan het wetsvoorstel om godslastering niet langer strafbaar te stellen. Verder heeft Jonk kritiek op het niet aanpakken van de hyoptheekrenteaftrek. Dat is volgens hem een 'belediging aan het intellect van de gemiddelde Nederlander'. "Iedereen weet dat daar de komende jaren wat aan moet gebeuren. Mensen zijn niet zo dom."