GroenLinks wil zwarte lijst voor leraren

Leraren en schoolbestuurders moeten in een register worden opgenomen. Onderwijzers die slecht presteren, kunnen zo beter worden aangepakt. Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver dinsdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting.

Wanneer leraren grove fouten hebben gemaakt, moet een tuchtcommissie sancties opleggen en zo nodig hun bevoegdheid ontnemen, vindt GroenLinks. In het onderwijsregister moet naast de staat van dienst worden bijgehouden of een leraar de juiste opleiding heeft en of hij voldoende aandacht aan bijscholing besteedt.

"Onze leerlingen hebben recht op de beste leraar. En leraren op goede collega's", licht Klaver toe. "Met een register zijn scholen verplicht bevoegde docenten aan te nemen en bijscholing aan te bieden. Van docenten wordt verwacht dat ze hun kennis en kunde bijhouden."

Nu kunnen leraren en schoolbestuurders na wangedrag gewoon weer aan de slag bij een andere school. Volgens Klaver zal het register ervoor zorgen dat de status van het beroep omhoog gaat. "Uiteindelijk krijgen leraren steeds meer te zeggen over de vormgeving van het onderwijs", zegt hij. Het register moet onder verantwoording vallen van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).