Frankrijk wil EU-hulp aan Syrië

Frankrijk wil dat de Europese Unie humanitaire corridors opricht voor Syrië of het land op andere manieren bijstaat. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé woensdag gezegd.

Juppé sprak in een onderhoud met de leider van de Syrische Nationale Raad, Burhan Ghalioun, zijn steun uit voor de Syrische oppositie en noemde de Raad een 'legitiem aanspreekpunt'. De minister zei dat Frankrijk de Arabische Liga en andere bondgenoten ertoe zal proberen te bewegen te Raad te erkennen. Ghalioun sprak van een overwinning.

De minister wil dat de EU humanitaire hulp stuurt om het leed van de Syrische bevolking te verlichten. Dat gaat in ieder geval niet gepaard met militair optreden. "De militaire optie staat niet op de agenda", zei Juppé. "Een gewapend optreden kan een burgeroorlog teweegbrengen in Syrië en dat zou het ergste scenario zijn voor het land." Volgens de minister moet de Unie humanitaire corridors of humanitaire zones inrichten. Wat hij hiermee bedoelde, zei hij niet.

De Syrische president Bashar Assad staat steeds meer onder druk om een einde te maken aan het bloedige optreden van zijn veiligheidstroepen tegen antiregeringsdemonstranten. De opstand in Syrië heeft al aan zo'n vierduizend mensen het leven gekost.