Ruimteveer aangekomen bij ISS

Het ruimteveer met de Russische kosmonauten Anton Sjkaplerov en Anatoli Ivanisjin en de Amerikaanse astronaut Dan Burbank is veilig aangekomen bij het Internationale Ruimtestation (ISS).

Hun capsule werd maandagochtend vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd met een Russische Sojoez TMA-22-raket. De lancering verliep probleemloos.

De lancering was twee maanden uitgesteld naar aanleiding van een ongeluk met een onbemand Russisch ruimtevrachtschip. Na de crash van de Progress in augustus moesten alle Sojoez-raketten grondig worden gecheckt. Het risico bestond dat het ISS bij voortdurend falen van Sojoez-raketten voor het eerst in bijna elf jaar tijd onbemand zou zijn, omdat de ruimtereis van de twee Russen en de Amerikaan dan opnieuw zou zijn uitgesteld. De huidige drie bewoners van het ruimtestation keren 21 november terug naar de aarde.

Voor de 39-jarige Sjkaplerov en de 42-jarige Ivanisjin is het hun eerste ruimtereis. Burbank (50) begint aan zijn derde ruimtemissie. De drie mannen blijven tot maart aan boord van het ruimtestation.