Justitieminister Noorwegen treedt af om aanslagen Breivik

De Noorse minister van Justitie en Politie, Knut Storberget, treedt af. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de fouten van de hulpdiensten tijdens de bloedige aanslagen in juli in Oslo en het eiland Utoya.

Dat maakte de Noorse premier Jens Stoltenberg vrijdag bekend tijdens een ingelaste persconferentie.

Parlementaire hoorzittingen onthulden donderdag meerdere fouten van de hulpdiensten. Zo werd Anders Behring Breivik, 7 minuten later gearresteerd dan waar tot nu toe officieel van uit werd gegeaan.
Ook is er onduidelijkheid over wie een lange rij ziekenauto's onnodig lang tegenhield in Utoya die waren opgeroepen voor eerste medische hulp voor de uit het water opgepikte slachtoffers.

Knut Storberget heeft aangegeven nu graag meer tijd met zijn familie te willen doorbrengen. Na veel intensieve, persoonlijke gesprekken tussen de premier en de vertrekkende minister is duidelijk geworden dat Knut Storberget zichzelf verantwoordelijk houdt voor het functioneren van de hulpdiensten tijdens de gebeurtenissen in juli.

Met de benoeming van defensieminister Faremo op justitie komt volgens kenners het regeringsbeleid nog meer op crisisbeheer te liggen. Voormalig staatssecretaris van Defensie Espen Barth Eide wordt de nieuwe minister voor de strijdkrachten en landsverdediging.

De Noor Anders Behring Breivik zit nog steeds vast en heeft toegegeven achter de aanslagen te zitten.