Meest gezochte bendeleider Rio de Janeiro gepakt

De meest gezochte bendeleider in Rio de Janeiro, Antonio Bonfim Lopes, is donderdag gearresteerd. Dat heeft de Braziliaanse politie bekendgemaakt.

Lopes, beter bekend als 'Nem', probeerde Rocinha, de grootste sloppenwijk van de stad, in de kofferbak van een auto te ontvluchten. De auto werd tot stoppen gedwongen bij een controlepost van de politie, die de wijk woensdag omsingelde ter voorbereiding op een inval in de favela. De inzittenden probeerden de agenten bij de controlepost tot tweemaal toe om te kopen, maar openden uiteindelijk de kofferbak.

Lopes, die zich niet verzette tegen zijn arrestatie, wordt verdacht van drugshandel, moord, ontvoering en witwassen. Zijn vangst is een grote klap voor de drugsbende 'Vrienden van Vrienden', die de dienst uitmaakt in Rocinha.

De politie van Rio de Janeiro begon de favela, waar meer dan honderdduizend mensen wonen, woensdag te omsingelen. Bij eerdere invallen in andere sloppenwijken in de stad volgden de voorbereidingen van de politie een vergelijkbaar patroon. De Braziliaanse regering wil met de invallen in de sloppenwijken de veiligheid in de stad verbeteren in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2016. Volgens de autoriteiten is Rocinha het epicentrum van de drugshandel in de stad.

Het operationele hoofd van de politie van de deelstaat Rio de Janeiro wilde niet zeggen wanneer de politie de wijk gaat binnenvallen. Hij zei echter wel dat de politie alles in het werk stelt om de gevolgen van de operatie voor de burgers in Rocinha te minimaliseren.

Elite-eenheden van de politie trokken eerder al de wijk in om de gewelddadige drugsbendes te verjagen. Vervolgens werd er een permanente politiepost opgericht in de sloppenwijk. De daar gestationeerde agenten moeten functioneren als wijkagenten.

Zodra een bepaalde mate van veiligheid kan worden gegarandeerd wil het stadsbestuur bepaalde voorzieningen gaan aanbieden, zoals riolering, elektriciteit, televisieaansluitingen en een vuilnisophaaldienst.


Meest gezochte bendeleider Rio de Janeiro gepakt (Foto: Novum)