Duitse regisseuse wil migratie positief belichten

De Turks-Duitse filmmaakster Yasemin Samdereli wil met haar film Almanya - Wilkommen in Deutschland de migratie van Turken naar Duitsland positief belichten. "Je hoort veel verhalen over eerwraak", vertelt de regisseuse aan Novum Nieuws. "Ik wilde graag een keer een gewoon Turks gezin laten zien."

Samen met haar zus Nesrin schreef Yasemin het scenario van de komedie die in Duitsland veel bezoekers trok. Nesrin: "We willen niet zeggen dat Turken geen problemen hebben, maar alleen benadrukken dat Turken ook gewone problemen hebben. Dat wordt met alle negatieve berichten over integratie nog wel eens worden vergeten."

De zussen wilden met hun film een luchtige kijk geven op de immigratie in Duitsland. "Veel Duitsers zijn vergeten dat de veel Turken in de jaren zestig als gastarbeiders zijn uitgenodigd om te komen werken en dat ze met open armen werden ontvangen," zegt Yasemin. Voor haar film heeft ze gebruikgemaakt van archiefbeelden uit die tijd. "In 1971 werd de miljoenste gastarbeider in Duitsland ontvangen met muziek en kreeg hij een brommer, dat was de realiteit."

De film gaat over de Turk Hüseyin Yilmaz die in 1964 naar Duitsland emigreert, hij is die 1.000.001e migrant die met open armen wordt ontvangen. Hij krijgt een toespraak in het Duits, waar hij geen woord van verstaat. Veertig jaar later is hij overgrootvader en is zijn nazaat volledig geïntegreerd. Hüseyin denkt zijn hele familie een plezier te doen door een huis te kopen in het dorp waar hij geboren is, maar beseft zich niet dat de banden die zijn familieleden hebben met Turkije niet zo sterk zijn als zijn eigen gevoel voor zijn geboorteland.

Almanya - Wilkommen in Deutschland was een groot succes in Duitsland. Meer dan een miljoen Duitsers hebben de komedie in de bioscoop bekeken. De film gaat donderdag in Nederland in première.


Duitse regisseuse wil migratie positief belichten (Foto: Novum)