Ministry documentaire Fix eindelijk op het witte doek

Regisseur Doug Freel heeft een documentaire gemaakt over de industrial rock pioniers Ministry en diens in het oog springende voorman Al Jourgensen. Fix is echter geen doorsnee rock documentaire geworden. Freel maakte opnames van Jourgensen en zijn uit Chicago afkomstige band tijdens hun SpincTour in 1996.

Jourgensen had afgelopen april nog een rechtzaak aangespannen tegen de filmmakers. De Ministry-zanger gaf aan dat hij nog geld tegoed had van de documentairemakers en dat hij ook niet betrokken was geweest bij het voltooien van Fix. Vanwege gezondheidsproblemen zag Jourgensen echter af van de rechtzaak. Zodoende kon Fix alsnog verschijnen.

In Fix zien we, naast de mannen van Ministry, bevriende muzikanten voorbij komen zoals Lemmy Kilmister (Motorhead), Trent Reznor (Nine Inch Nails) en Dave Nacarro (Janes Addiction). In de opnames achter de schermen zien we de bandleden enorme hoeveelheden geestverruimende middelen wegwerken. Vijftien jaar later is Jourgensen helemaal van de drugs afgekickt en kijkt met gemengde gevoelens naar de filmbeelden.

"Voor mij is de hele film als een direct-klaar foto van een periode waar ik helemaal niet trots op ben. Het is alsof je naar een treinramp aan het kijken bent. Of een reality show. Maar ik heb er nu vrede mee. Ik ben nu een geheel ander persoon geworden" aldus Jourgensen in een interview met de Engelse krant the Times.

Of de film ook in Nederland het witte doek zal halen is nog onbekend.


Ministry speelde 'One Fix' tijdens hun SpincTour.