'Piekerende kankerpatiënt is ongezonder'

Kankerpatiënten die veel negatieve emoties ervaren en deze niet uiten, zijn er lichamelijk en emotioneel slechter aan toe dan andere kankerpatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van medisch psycholoog Floortje Mols van de Universiteit Tilburg.

Mols onderzocht het verband tussen persoonlijkheidstypes en de gezondheidstoestand van ruim drieduizend kankerpatiënten. Negatieve kankerpatiënten hebben niet alleen een slechtere gezondheid, ze functioneren ook sociaal slechter. Ook zijn zij vaker moe en depressief dan mensen zonder deze persoonlijkheidstrekken.

"Het hebben van kanker lijkt een grotere invloed te hebben op het leven van mensen met dit type persoonlijkheid dan op dat van mensen met andere persoonlijkheidskenmerken", licht Mols haar uitkomsten toe. "Bovendien praten deze patiënten vaak niet over de symptomen die ze ervaren, waardoor ze lastiger zijn om te behandelen voor artsen".

De onderzoekster adviseert behandelaars dan ook om extra aandacht te hebben voor deze groep kankerpatiënten. Behandelaars moeten bij deze patiënten meer doorvragen naar hun gesteldheid.

Mols kreeg voor haar onderzoek een prestigieuze subsidie van 250 duizend euro. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) looft de subsidie uit aan talentvolle, recent gepromoveerde onderzoekers.