Commissie: Onderzoek integriteit ministers Curaçao

De integriteit van de ministers van Curaçao moet worden onderzocht, omdat er te veel twijfels over zijn. Dat stelt de commissie-Rosenmöller die onderzoek doet naar aantijgingen van corruptie op het eiland.

De commissie onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller noemt het onwaarschijnlijk dat de ministers zouden zijn benoemd als ze vooraf zouden zijn gescreend. Volgens de commissie was er te weinig tijd voor de screening omdat de verkiezingen op 27 augustus 2010 waren en ervoor werd gekozen het nieuwe land Curaçao op 10 oktober dat jaar van start te laten gaan met een beëdigde ministersploeg.

Een commissie van wijzen moet nu de integriteit van de ministers gaan onderzoeken. Als Curaçao zo'n commissie niet op eigen initiatief instelt, moet die desnoods vanuit het Koninkrijk worden afgedwongen, aldus de commissie-Rosenmöller.

De ministerraad besloot het onderzoek in juni in te stellen, naar aanleiding van beschuldigingen van corruptie over en weer door de centrale bank en de regering van Curaçao.