FIFA wil spelersmakelaars aan banden leggen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft plannen ontwikkeld om de toeslagen van de zaakwaarnemers van spelers te beperken. Marco Villiger, hoofd juridische zaken van de FIFA, meldde dat de organisatie het systeem van gediplomeerde zaakwaarnemers wil verlaten voor een regelgevend stelsel dat de transfers en het handelen van de zaakwaarnemers overziet. 

De FIFA vermoedt dat tussen de 70 en 75 procent van de internationale transfers worden uitgevoerd door ongediplomeerde spelersmakelaars. Sinds het wereldkampioenschap in 2010 hebben er, volgens de FIFA, rond de 10.500 internationale transfers plaatsgevonden met een geschatte gezamenlijke waarde van 1,9 miljard euro. Transfers zijn voor de zaakwaarnemers groot geld waar miljoenen valt te verdienen.

Bij zaakwaarnemers betaal je voor contact met de speler. Het geld belandt in de zakken van mensen die niet in voetbal investeren,” zei Villiger tijdens een persconferentie in Brussel. Volgens plannen, al ondersteund door de juridische commissie van de FIFA, moeten ook de clubs helderheid verschaffen in de uitgaven omtrent zaakwaarnemers. Het voorstel bepaalt verder dat een zaakwaarnemer geen premie meer mag ontvangen voor de transfer van een minderjarige.

Een eerlijk bedrag is misschien rond de twee à drie procent van het transferbedrag of een maximum van 1,5 miljoen euro. Wij kunnen zaakwaarnemers minder belangrijk maken. Het geld wat vandaag de dag wordt betaald kan in de sport blijven.