Aardbeving in Nepal en India

Bij een aardbeving in Nepal en het noordoosten van India zijn zondag minstens twaalf mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt.

De beving had een kracht van 6,9 en werd in het hele noordoosten van India gevoeld, ook in de hoofdstad New Delhi. De beving werd gevolgd door minstens twee naschokken van 6,1 en 5,3, zei een woordvoerder van de seismologische dienst.

In de Indiase deelstaat Sikkim vielen minstens vijf doden en in de deelstaten West Bengal en Bihar elk minstens één, zei de politie. De regering van Nepal meldde zeker vijf doden.

Over de omvang van de schade in het dunbevolkte gebied is nog weinig bekend, omdat de verbindingen met veel afgelegen gebieden zijn verbroken. In de hoofdstad van Sikkim, het vijftigduizend inwoners tellende Gangtok, waren volgens televisiestations verscheidene gebouwen ingestort.

In de steden Darjeeling en Kalimpong in de deelstaat West Bengal viel de stroom uit en heerste volgens deelstaatpremier Mamata Banerjee 'totale duisternis'. Federaal premier Manmohan Singh heeft aangeboden militairen te sturen om te helpen en riep de nationale rampendienst bijeen voor spoedberaad. De luchtmacht stelde vijf vliegtuigen beschikbaar voor de hulpverlening.

Ook in de aangrenzende landen Nepal en Bangladesh was de beving te voelen en vluchtten mensen in paniek uit woonhuizen, kantoren en winkelcentra. Parlementsleden in de Nepalese hoofdstad Kathmandu werden verrast tijdens een debat en snelden naar buiten, naar de parkeerplaats. Na een kwartier gingen ze weer naar binnen en werd de vergadering voortgezet.