'Sarkozy en Cameron naar Libië'

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron reizen donderdag af naar Libië. Dat heeft Suleiman Fortia, vertegenwoordiger van de Libische Overgangsraad in Misrata, woensdag tegen het persbureau AP gezegd.

Sarkozy en Cameron zouden de eerste twee regeringsleiders zijn die het land bezoeken na Moammar Gadhafi eind vorige maand uit het zadel werd gewipt. De bezoeken zijn nog niet officieel bevestigd door Frankrijk of Groot-Brittannië. "Ons beleid is om nooit iets te zeggen over het schema van de premier", zei een woordvoerder van Cameron.

Fortia zei erg blij te zijn Sarkozy en Cameron te mogen ontvangen. Beide landen drongen sterk aan op militaire actie door de NAVO om zo de Libische burgerbevolking te beschermen tegen de troepen van het regime van Gadhafi.

Sarkozy en Cameron zullen Benghazi en Tripoli bezoeken. Fortia wil ze ook uitnodigen om een bezoek aan Misrata te brengen 'omdat dat de plaats is die Gadhafi toonde hoe sterk Libië is'. De havenstad Misrata was een bolwerk van de opstandelingen tijdens de strijd tegen Gadhafi.

Ook de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wordt deze week in Libië verwacht.