'Mogelijk vijf miljard extra bezuinigingen nodig'

Bij een nieuwe crisis moet het kabinet mogelijk vijf miljard euro extra bezuinigen. Dat blijkt uit stukken van Prinsjesdag die in het bezit zijn van De Telegraaf. Het bedrag komt voort uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), dat rekening houdt met nieuwe klappen voor de economie.

In de 'crisisvariant' van het CPB krijgen gezinnen te maken met 'forse vermogensverliezen', zo meldt De Telegraaf. In dit scenario dalen de huizenprijzen komend jaar met 4,5 procent en de aandelenkoersen met vijftien procent. Ook worden de pensioenen getroffen.

Het begrotingstekort zou bij een nieuwe crisis oplopen tot bijna vijf procent, zo'n dertig miljard euro. "Om dat te voorkomen zou vijf miljard euro aan aanvullende bezuinigingen of lastenverzwaringen nodig zijn, wat echter een extra neerwaarts effect op de economische groei zou genereren", staat volgens het dagblad in de uitgelekte stukken.

De extra bezuinigingen komen boven op de achttien miljard euro die coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV hebben afgesproken. Geert Wilders is mordicus tegen extra bezuinigingen.