Oppositie wil procederen om Straatsburg

Nederland moet zich mengen in een rechtszaak over het terugbrengen van het aantal vergaderingen van het Europees Parlement in Straatsburg. Dat willen PvdA, SP, GroenLinks en D66, bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het Europees Parlement vergadert één week per maand niet in Brussel, maar in het Franse Straatsburg, met alle kosten van dien. Het parlement wil nu één keer per jaar minder in Straatsburg vergaderen. Frankrijk is eerder dit jaar een zaak begonnen bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg om dat te voorkomen.

De linkse oppositie wil dat Nederland zich aan de zijde van het Europees Parlement in de zaak voegt. EU-landen hebben die mogelijkheid. Luxemburg heeft zich al aan de zijde van Frankrijk geschaard. Als het Europees Parlement een keer minder hoeft te verhuizen naar Straatsburg, scheelt dat tien miljoen euro per jaar, zeggen de oppositiepartijen.

Het kabinet is niet van plan aan de wens van de oppositie gehoor te geven. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) vindt het goed dat het parlement minder in Straatsburg wil vergaderen, maar het zou 'niet hoffelijk' zijn als Nederland zich bij de rechtszaak voegt. Knapen wil regelen dat Straatsburg als vergaderlocatie helemaal verdwijnt. Daarvoor moet het EU-verdrag worden aangepast.

Misschien kan de oppositie het kabinet dwingen zich met de rechtszaak te bemoeien. Daarvoor is de steun van de PVV nodig. Die partij is ook fel tegen de verhuizingen van en naar Straatsburg, maar heeft er 'niet veel trek in' om steun te geven aan een voorstel van 'eurofiele lieden', zei PVV-Kamerlid Louis Bontes. Helemaal uitsluiten deed Bontes het echter niet.

VVD en CDA steunen de opstelling van Knapen.