Onderwijsraad wil niet minder profielen havo en vwo

Het terugbrengen van het aantal profielen in het voortgezet onderwijs is geen verstandig plan. Dat stelt de Onderwijsraad in het maandag verschenen advies Profielen in de bovenbouw havo - vwo.

De beoogde wetswijziging om van vier naar drie profielen terug te gaan levert geen verbetering op en brengt risico's met zich mee, stelt de raad. De organisatorische voordelen voor scholen zijn bovendien gering.

Volgens het advies is het verminderen van het aantal profielen alleen zinnig als het programma voor de bovenbouw van de havo en vwo inhoudelijk wordt aangepast. Daar wordt in de voorgestelde wetswijziging van onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) niet in voorzien. De bewindsvrouw wil dat scholen meer aandacht geven aan kernvakken als wiskunde, Nederlands en Engels en scholen meer ruimte krijgen om het onderwijs te organiseren.

Pas als in overleg met hogescholen en universiteiten opnieuw is gekeken naar de vakken die op scholen worden aangeboden kan worden overgegaan naar nieuwe onderwijsprofielen. Dan kunnen scholen nieuwe keuzes maken in de vakken die worden aangeboden en de combinaties van vakken die wenselijk zijn.

Het landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is tevreden met het advies. "Het terugdringen van de profielen moet nooit enkel een bezuinigingsmaatregel zijn", stelt voorzitter Chanine Drijver. "Wijzigingen rond de profielen moeten de doorstroom naar het hoger onderwijs bevorderen."

LAKS vreest dat met het verminderen van het aantal profielen ook de keuzevrijheid van scholieren afneemt. Leerlingen zouden juist veel waarde hechten aan veel keuzemogelijkheden, zoals het toevoegen van geschiedenis aan een bètaprofiel.

De Algemene Onderwijsbond AOb is ook blij met de conclusies die de Onderwijsraad trekt. Volgens bestuurslid Ton Rolvink is het voornemen van Van Bijsterveldt gebaseerd op natte vingerwerk. "Voor de AOb maakt het duidelijk dat er gelegenheidsargumenten zijn gezocht om een bezuiniging van vijftig miljoen euro, die ongeveer zevenhonderd leraren hun baan kost, door te drukken."