'Pensioenfondsen moeten open kaart spelen'

Nagenoeg de hele Tweede Kamer heeft vragen over de beleggingskosten van pensioenfonds PME. De partijen willen dat de fondsen meer open kaart spelen over dergelijke kosten.

De vragen zijn ontstaan na een uitspraak in een rechtszaak die PME had aangespannen tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De rechter oordeelde dat de DNB mocht ingrijpen bij het fonds, dat moeite heeft te voldoen aan de minimale dekkingsgraad.

In de uitspraak stond echter ook dat PME samen met een ander fonds 450 miljoen euro aan beleggingskosten betaalde. De DNB noemt dit bedrag 'excessief'. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) stelt maandag al jaren te pleiten voor meer openheid over de beleggingskosten. "En die moet niet uit gerechtelijke uitspraken komen, maar gewoon beschikbaar zijn voor deelnemers." Pensioenfondsen werken er aan, maar Omtzigt stelt nu snel resultaat te willen zien.

Samen met collega's van de VVD, PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP vraagt hij minister van sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) maandag wat hij ervan vindt dat twee pensioenfondsen 450 miljoen euro uitgeven aan vermogensbeheer. Ook vragen zij de minister de pensioenfederatie te vragen wanneer de pensioenfondsen nu open kaart gaan spelen.